BAHAN-BAHAN A:
- 1 ekor ayam (pilih bentuk yang agak besar dan bulat)
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum buah pelaga
- 6 kuntum bunga cengkih
- 6 cm halia muda – dikisar
- 1 batang serai - diketuk
- Garam secukup rasa
- 1 batang serai - diketuk
- 3 biji bawang besar - dihiris
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum buah pelaga
- 6 kuntum bunga cengkih
- 1 helai daun pandan - di potong-potong 4 sm
- 2 batang serai - diketuk
- 3 tangkai daun ketumbar
- 3 tangkai daun pudina
- 2 tangkai daun kari
- 1 labu bawang putih- dikisar
- 5 sm halia muda - dikisar
- 125 ml cili boh
- 3 sudu makan sos plum
- 3 sudu makan sos cili
- 125 ml air rebusan ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
1.Basuh ayam, rebus ayam dengan semua bahan-bahan A sekadar tenggelam sebentar. Bila sudah masak keluarkan berhati hati dan tos sehingga kering.
2.Lumur dengan halia, serai dan garam secukupnya pada ayam dan biarkan kering.
3. Panaskan minyak di dalam kuali menggunakan api sederhana besar. Goreng ayam tadi sehingga warna bertukar coklat tua. Kaup balik supaya gorengan nampak cantik dan sama rata. Apabila cukup masak angkat dan ditos.
4.Di dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelage dan bunga cengkih sehingga wangi.
5.Kemudian masukkan bawang besar, serai, bawang putih, halia muda, daun pandan dan daun kari. Kacau sehingga kekuning-kuningan.
6.Masukkan cili boh dan kacau sehingga pecah minyak.
7.Selepas itu masukkan sos plum, sos cili, daun ketumbar dan daun pudina. Kacau rata.
8.Masukkan air rebusan ayam dan garam secukup rasa. Kacau lagi sehingga mendidih dan pekat.
9.Masukkan ayam dan balik-balikkan.
10.Angkat dan sedia dihidangkan
MENU : KOLEKSI RASA
No comments:
Post a Comment