Search This Blog

Saturday, July 3, 2010

Resepi

KEK COKLAT


BAHAN-BAHAN:

250 gm mentega

2 1/2 cawan gula kastor

4 biji telur

1 cawan serbuk koko

1/2 cawan coklat cair

1 cawan air masak

1 cawan susu cair

2 sudu besar cuka

3 cawan tepung naik sendiri



CARA MENYEDIAKAN:

1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Masukkan susu cair, air masak, cuka, koko dan coklat cair. Akhir sekali, masukkan tepung.
4. Bakar selama satu setengah jam pada suhu 160 0C. Biar sejuk dan hias dengan coklat fudge.

BAHAN  COKLAT FUDGE:

1 tin susu cair

1 cawan air

1 cawan serbuk koko

4 biji telur merah

4 sudu besar tepung  jagung

1 1/2 cawan gula kastor

250 gm mentega

1/4 sudu kecil garam

1/4 sudu kecil vanila

CARA MENYEDIAKAN:
Masak kesemua bahan sehingga pekat. Biar sejuk sebelum dihias atas kek.

No comments:

Post a Comment